Prague Biennale představí aktuální umělecké tendence

02.07.2013 09:33

 

V areálu nákladového nádraží Žižkov začne 6. 6. 2013 přehlídka současného umění Prague Biennale. Potrvá až do 15. září a opět se pokusí představit tuzemskému publiku aktuální umělecké tendence především ve střední Evropě, ale i celosvětově.

Stěžejním bodem Prague Biennale, které založili před deseti lety vydavatelé známého časopisu o umění Flash Art Helena Kontová a Giancarlo Politi, je tradičně sekce Expanded Painting, zaměřená na současnou malbu. Mezi 25 autory českou scénu zastupují Helena Hladilová, Jakub Nepraš a Luděk Rathouský.

Zvláštní oddíl na bienále tvoří také česká a slovenská sekce, obě ale již zahrnují i autory zahraniční. Bienále se věnuje také v poslední době proslavenému českému fotografovi samoukovi Miroslavu Tichému, jejímž kurátorem je Roman Buxbaum. Zvláštní pozornost pořadatelé věnují fotografii, součástí bienále je letos potřetí Prague Biennale Photo. Letos nese název Photography, Reconstructed a jejím kurátorem je Pavel Vančát.

Výstava se snaží zachytit současné nefigurativní tendence, které reagují na končící éru moderní fotografie. Místo prostého zachycení fotografie vystavení autoři naopak často pracují s dekonstrukcí či přímo rekonstrukcí fotografického obrazu. Snímek již není snímán, ale budován jako obrazový komentář či dokonce kritika. Mezi vybranými umělci z Česka jsou třeba Václav Kopecký, Markéta Othová, Jaroslav Rössler či Jiří Thýn.